2008-11-27

Oljeberoendet större än vad många tror

"Cornucopia?" är en blogg som för några veckor sedan hamnade på min "måste-följa-lista" då jag upptäckte den av en slump. Idag har han tagit upp ett ämne som jag också tänkt ta upp någon gång, nämligen att Sveriges oljeberoende är mycket större än vad våra politiker vill ge sken av. Läs den artikeln - den säger det som jag ville säga.

Visserligen kanske vår inhemska oljeförbrukning är förhållandevis låg, men vi importerar en stor del av vår konsumtion. Transporterna kräver olja, liksom produktionen, så vi importerar därmed en massa indirekt oljeförbrukning. Enda sättet att minska oljeberoendet är därför att minska konsumtionen. Förstår du nu varför politikerna inte vill tala om det i de här termerna?

Förutom vår prylkonsumtion så har Sverige även outsourcat några av de basala behoven. Människans basala behov är följande:
  • Vatten - finns det gott om i Sverige - vi är lyckligt lottade.
  • Mat - Sverige är i princip självförsörjande på livsmedel, om vi bara lägger om vår kost lite. Men... vårt jordbruk kräver en massa importerad olja och konstgödsel, liksom livsmedelstransporterna. För varje energienhet i maten räknar man med att det går åt tio energienheter olja.
  • Hus - bostäder har vi gott om och byggjobbare likaså.
  • Kläder och skor - i princip finns ingen kläd- och skoproduktion kvar i Sverige. Dessutom produceras nästan inga av råmaterialen i form av fibrer (bomull, ull m.m.) och läder i Sverige.
  • Energi - visserligen producerar vi en massa vattenkraft och träflis, men all olja och uran importerar vi. Och för att producera träflis krävs olja.
Sammantaget är vi alltså totalt beroende av olja, inte bara för vår prylkonsumtion, utan även för flera av våra basbehov. Vi är därmed även beroende av en fungerande världshandel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.