2008-11-24

Citigroup "räddas"

Knappt hann jag igår nämna Citigroup, så kom nyheten om att de "räddas". De var ju uppenbarligen för stora för att få gå under. Hade de gått under hade vi troligen fått en global uttagsanstormning (på engelska "run on the bank" eller "bank run") och detta är det sista världsekonomin behöver just nu.

Räddningspaketet för Citigroup är den största enskilda insatsen hittills under denna finanskris. Citigroup får 20 miljarder dollar i extra tillskott (förutom de 25 miljarder de hittills fått). Dessutom garanterar amerikanska staten 306 miljarder dollar av bankens tillgångar. "Självrisken" på garantin är 29 miljarder dollar, så i praktiken är det "bara" 277 miljarder dollar som är risken för staten. Den intresserade kan läsa mer om detaljerna på DN, SvD, eller om man är bra på engelska på Bloomberg.

Därmed har Citigroup fått lite andrum och kan styckas upp i en lugnare takt. Att de kommer att styckas upp ser jag som ofrånkomligt. Det finns fortfarande alltför stora problem kvar. Efterhand som USA:s ekonomi försämras i nedåtspiralen kommer fler kategorier av lån att bli "dåliga lån". Stora delar av dessa ligger hos Citigroup. Men Citigroup har försvunnit från radarbilden av akuta hot för ett tag. Nu får vi titta runt efter vad nästa stora panikräddning blir. General Motors?

Vad räddningen av Citigroup också innebär är att amerikanska staten tar på sig ännu större garantier och utgifter. Förtroendet för USAs finansiella styrka eroderas gradvis. Vi ser kanske en viss effekt av detta genom att USA-dollarn idag försvagats kraftigt, även om det kan bero på andra faktorer också.

Världens aktiebörser tog dock ett glädjeskutt, både på Citigroup-nyheten och att blivande presidenten Barack Obama utnämnt Timothy Geithner, chef för Federal Reserve i New York, till finansminister. Citigroup-nyheten bidrog nog genom att man ser att staten räddar allt, bara det är tillräckligt hotande.
 • Om du inte kan betala tillbaks ett lån på en miljon är det ditt problem
 • Om du inte kan betala tillbaks ett lån på en miljard är det bankens problem
 • Om du inte kan betala tillbaks ett lån på hundra miljarder är det statens problem!

2 kommentarer:

 1. Äntligen någon som skriver vad det verkligen handlar om,,
  tack för en väldigt bra blogg

  SvaraRadera
 2. Detta sa Tony Soprano för länge sedan. Om du är skyldig mig 10.000 så är det ditt problem, om du är skyldig mig en miljon så är det mitt problem.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.