2008-11-26

SBAB nedgraderat

Jag har tidigare talat om SBAB och anser inte att deras framtid ser särskilt ljus ut, med tanke på att vi nu befinner oss på nersidan av den svenska bostadsbubblan och dessutom i en finanskris. Kraftigt sjunkande bostadspriser kombinerat med högre upplåningskostnader är inte trevligt för ett bolåneinstitut.

Idag kom då nyheten att Standard & Poor's sänker SBABs kreditbetyg. S&P kommenterar "Sänkningen förklaras med ett ökat tryck mot SBAB:s intjäningsförmåga till följd av fördyrade upplåningskostnader och en svagare ställning på den svenska bolånemarknaden." Sänkningen innebär troligen ökade upplångingskostnader för SBAB.

Allt detta bekräftar bara bilden av SBAB som kommande krisföretag. I slutändan kommer troligen svenska staten att på något sätt få gå in och rädda dem, precis som USA fick rädda sina Freddie Mac och Fannie Mae. Det är dock inte lika illa med SBAB, eftersom de inte står för en lika groteskt stor andel av de dåliga bolånen som sina amerikanska motsvarigheter. Det kommer också att dröja ett tag innan vi ser riktigt allvarliga problem för SBAB, eftersom Sverige knappt hunnit påbörja nedgången i bostadspriser. Men om ett eller två år kan det bli allvarligt.

4 kommentarer:

 1. Vad i helvete, har man hållt ut så här länge så ska man behöva hålla ut i ett eller två år till innan man köper. Finns det något sätt att blanka sin egen bostad, eller åtminstone något som motsvarar en nedgång, som man äntligen kan sluta hyra i andra hand.

  SvaraRadera
 2. tänk bara om odell hade varit lite snabbare och krängt banken tidigt 2007... tänk vad vi har fått för v&s nu, iofs hade väl v&s gått med jättevinst då fler tenderar att supa under depressioner :)

  SvaraRadera
 3. Andrahandshyraren - var glad att du inte belånat dig för en bostad i dagens läge.
  Du kommer att bli gladare och gladare när du efter hand som priserna sjunker ser att du kommer att få mer och mer för pengarna den dag du verkligen köper.

  SvaraRadera
 4. Jodå jag är glad, tack vare din blogg faktiskt som jag inte hoppat in i marknaden.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.