Igår kom prisinflationssiffor för USA, som nu visar deflation på månadsbasis. Konsumentpriserna i USA gick ner med en procent i oktober jämfört med september, vilket är den största nedgången sedan 1940-talet. För mig var det inget oväntat. Jag har bara väntat på att det stora fallet för bostadspriser kombinerat med börsnedgång, kreditstrypning och arbetslöshet skulle tvinga detaljhandeln att sänka priserna.
Prisdeflationen är en del i en negativ spiral. Sänkt efterfrågan ger sänkta priser, vilket minskar detaljhandelns vinstmarginaler. Detta ger i sin tur nerdragningar och konkurser bland detaljhandel, vilket i sin tur ger motsvarande effekter på transportsektorn. Detta ger i sin tur färre jobb och därmed mindre pengar för vanligt folk att handla för. Konkurserna och arbetslösheten leder också till kreditförluster för banker, som då blir ännu ovilligare och mer oförmögna att låna ut.
Något som hänger ihop med detta är beskedet som kom i fredags om att detaljhandelns försäljning i USA sjönk med 2,8% sedan september och 4,1% jämfört med samma månad förra året. Detta är den största nedgången sedan mätningarna började 1992.
Som jag sagt tidigare så tror jag att årets julhandel i USA blir en katastrof. De senaste siffrorna ökar bara min övertygelse om att vi kommer att få se många reor där redan innan jul.
2008-11-20
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.