2008-11-07

GM konkursmässigt

Det är i och för sig ingen nyhet att General Motors, USAs största biltillverkare med märken som Chevrolet och Buick, är konkursmässiga, men idag bekräftas det igen, när de berättade om sitt kvartalsresultat. En förlust på nätta 2,5 miljarder dollar, eller $4,40/aktie. GMs aktiekurs står i skrivande stund på $4,27 - alltså är deras kvartalsförlust mer än hela börsvärdet! Sedan slutet av 2004 har de förlorat närmare 73 miljarder dollar. Hur detta kan få fortgå är ett mysterium för mig. GM lever på lånade pengar, men vem sjutton är det som lånar ut pengar till dem? Vore jag bankdirektör skulle jag aldrig göra det. Det måste vara andra intressen inblandade är rent rationellt ekonomiska avgöranden hos långivarna. Vilket annat "normalt" företag som helst skulle vara försatt i konkurs för länge sedan om det vore i ett liknande läge. Men GM är väl inget normalt företag. Det är en av USAs nationalklenoder.

Även intäkterna föll med 13% jämfört med samma period i fjol. Inga ljusglimtar någonstans i rapporten. Sedan länge har balansräkningen varit helkass, med skulder som är mycket större än tillgångarna. I juni hade GM tillgångar på 136 miljarder dollar och skulder på 193 miljarder, alltså 57 miljarder dollar större skulder än tillgångar!

Nu börjar det eka tomt i GMs kassa. De säger sig behöva ha 11 miljarder dollar i kassan för att kunna driva den löpande verksamheten, och den gränsen underskrids enligt dem troligen under första halvan av 2009. De säger att kassan tar slut i juni om inte bilmarknaden förbättras eller de kan ta in mer kapital. Båda möjligheterna ter sig tämligen avlägsna i dagens läge. Dessutom tror jag de är optimister vad gäller bilmarknaden, som kan sjunka ihop ännu snabbare än vad de tror.

Om inget sensationellt händer så blir det antingen konkurs eller förstatligande med hårda nedskärningar. Jag tror inte att USA vågar låta GM gå i konkurs, eftersom det skulle få så svåröverskådliga konsekvenser. Det finns bland annat jättelika mängder med kreditswappar utställda på GMs lån - flera gånger mer än vad det finns lån. GMs symbolvärde är dessutom så stort att en konkurs troligen skulle orsaka panik på de finansiella marknaderna. Därför tror jag det blir någon form av förstatligande kopplat till hårda nerbantningar. Fast även då utlöses säkert större delen av kreditswapparna på GMs lån, med allt vad det innebär.

Det blir trots allt intressant att se hur länge denna dinosaurie kan hålla sig flytande. Och intressant, om än något skrämmande, att se slutspelet och efterspelet.

1 kommentar:

  1. Konkurs, förstatligande eller alternativ 3 som nu verkar mest troligt:

    GM får låna pengar från staten med mer eller mindre starka löften om att genomföra förändringar i verksamheten.

    GM är världens 9:e största bolag, perspektiven är skrämmande och jag har själv bearbetat detta genom en text på min egen blogg;

    http://efteroljan.blogspot.com/2008/11/nattsvart-fr-den-amerikanska.html

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.