2008-11-06

Paniksänkta styrräntor

Idag kom som väntat en sänkning av styrräntan från Europeiska centralbanken, som sänkte 0,5 procentenheter till 3,25%.

Mer oväntad var Bank of Englands sänkning med hela 1,5 procentenheter till 3%, den lägsta nivån sedan 1955! Där kan man tala om att de handlar i panik.

Mest oväntat var att Schweiz sänkte sin styrränta med 0,5 procentenheter, utan att det aviserats något räntebesked i förväg.

Frågan är nu - till vilken hjälp kommer dessa räntesänkningar att vara? På kort sikt kanske de hjälper till att hålla marknadsräntorna nere, men de underliggande problemen finns kvar, vilket kan driva upp marknadsräntorna igen.

Det hela andas egentligen mest panik, och kan skapa mer osäkerhet. Hur står det egentligen till med de brittiska bankerna när centralbanken tvingas till en så drastisk räntesänkning?

Och varför ska egentligen mer utlåning uppmuntras genom låga räntor? Grundproblemet är ju att det har lånats ut för mycket pengar i hela världen de senaste decennierna. Det löser man inte genom mer lån.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.