2008-11-11

Allas vårt Carnegie

Som jag sade för någon vecka sedan var Carnegie chanslöst. Det fanns två alternativ - konkurs eller statsövertagande. Staten valde att överta Carnegie genom Riksgälden efter Finansinspektionens tillbakadragna tillstånd, vilket jag ser som ett klokt beslut. En konkurs hade fått svåröverskådliga konsekvenser för de svenska finansmarknaderna och bankerna. Carnegie hade lånat 13 miljarder kronor från någon eller några. Vi vill inte ha ett svenskt Lehman-debacle!

Jag har sett negativa kommentarer, t.ex. från Cornucopia? men jag tror inte att det var någon komplott för att förstatliga banken. Med den insyn som Finansinspektionen, Riksgälden och Riksbanken hade i Carnegie såg de tydligen för stora systemrisker för att tillåta en konkurs. Även jag kunde se det, utan att ha någon särskild insidesinformation.

Nå, nu har vi fått en ny folkbank, när svenska folket genom Riksgälden blivit ägare till Carnegie Investment Bank. Det lär dock inte vara särskilt länge, utan staten kommer att försöka sälja av snarast. Försäkringsmäklaren Max Matthiessen blir troligen lättast att sälja av. Själva investmentbanken kommer kanske att styckas upp innan den säljs ut. Förhoppningsvis blir det ingen förlustaffär för staten. Staten har i dagsläget lånat ut runt 2 miljarder kronor till Carnegie, och så mycket borde man i alla fall få ut. Kanske blir det till och med några kronor över till aktieägarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.