Jag talade senast 25 oktober om STIBOR, den ränta de svenska bankerna tar för att låna ut till varandra. Då hade räntegapet mellan 3-månaders STIBOR och 3-månaders statsskuldsväxlar minskat rejält sedan paniken i mitten på oktober. Sedan dess har gapet dock inte minskat nämnvärt.
Som ni ser av diagrammet (klicka på det för att förstora det) befinner vi oss fortfarande på höga nivåer för detta räntegap. Vi har inte återvänt ner ens till septembers nivåer. Rädslan finns alltså kvar, men inte paniken. Som man också ser om man tittar på detaljerna på slutet har det planat ut de senaste dagarna, och sen vänt en aning uppåt idag. Står vi inför en ny våg uppåt? Eller kommer det att fortsätta neråt igen?
Det är också intressant att se hur de olika räntorna rört sig.
Som synes har STIBOR sjunkit tillbaks en bra bit, till en nivå vi inte sett sedan i början av februari. Riksbankens reporänta har sjunkit ungefär lika snabbt. Räntan på 3-månaders statsskuldsväxlar har dock legat ungefär konstant sedan början av oktober, vilket förklarar minskningen av gapet. Räntan på 3-månaders statsskuldsväxlar brukar som ni kan se följa Riksbankens reporänta väl, men nu finns ett rejält gap där också. Det tyder på att marknaden förväntar sig fler räntesänkningar.
2008-11-11
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Intressant graf. Marginalen mellan stibor och reporäntan har varit rätt konstant sedan början av september. Även oron kan därmed sägas ha varit konstant.
SvaraRaderajn70
Kan förtydliga en sak: Bästa måttet på oro borde alltså vara Stibor - max(reporänta, ssvx3m)
SvaraRaderaBanker med överskott kan köpa certifikat av riksbanken som ger ränta lika med styrräntan. Det är den riskfria placering som just nu ger bäst avkastning.
http://www.riksbank.se/templates/Page.aspx?id=29231
jn70
Intressant tanke att använda Stibor - max(reporänta, ssvx3m). Nästa gång jag rapporterar om Stibor ska jag ta med en graf över det också.
SvaraRadera