2008-11-13

Oljeproducenternas kris

Oljepriset har fallit snabbt sen i somras. Betydligt snabbare än jag väntat mig, faktiskt. I somras var Brentoljan uppe runt $145/fat och i skrivande stund ligger den runt $52/fat.
Brentolja - US-dollar per fat
Oljepriset är nu alltså tillbaks på nivån från januari 2007!

Oljeproducerande länder har ju de senaste åren haft mycket goda och stigande inkomster från sin oljeexport. Norge, Ryssland, Saudiarabien, Kuwait, Venezuela, Mexiko m.fl. Kortsiktig som mänskligheten är har de såklart räknat med fortsatt stigande oljeinkomster. De har därför börjat leva på stor fot och spendera pengarna på allehanda sätt.

Med ett oljeprisfall på över 60% sen i somras har de plötsligt fått tomt i plånboken.

Dubai, som hade tänkt sig att bygga upp en låtsasvärld för lyxturister, har plötsligt drabbats dubbelt. Minskade oljeinkomster och framtiden för turismen ser inte så ljus ut när hela världen plötsligt håller hårt i plånboken i denna finanskris. Nu faller fastighetspriserna där också och byggbolag, fastighetsbolag och banker drabbas. Alla miljontals gästarbetare från Pakistan, Indien och andra asiatiska länder drabbas nog hårdast. Dubaibörsen har fallit 20% på en vecka.

Det är inte så mycket bättre i Ryssland. Moskvabörsen har nu fallit 77% sedan maj i år. Den ryska börsen har varit mycket stökig och fungerat dåligt p.g.a. rädslan för en rubeldevalvering. Det finns helt enkelt inga köpare längre. Ryska aktier har plötsligt blivit lika illikvida placeringar som amerikanska bostadsobligationer.

Kuwaitbörsen stängdes idag på domstolsorder och kommer inte att öppna igen förrän på måndag. Behöver det tilläggas att Kuwaitbörsen fallit handlöst den senaste tiden?

Så krisen sprider sig över hela världen och alla marknader. Nu har alltså turen kommit till oljeländerna. På grund av att de levt så gott av sina oljeinkomster blir fallet desto hårdare. Och som vanligt så är de helt överraskade när bubblan brister. Vi lär nog få se mer ekonomiskt kaos framöver i dessa länder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.