Om inget görs illa kvickt går Grekland i konkurs och kommer då att följas av Portugal och Spanien. Då kollapsar en stor del av det europeiska banksystemet. Europa måste se sanningen i vitögat och låta IMF ta över ledningen.30 till 70 procent av Greklands statsskuld måste skrivas av, och de måste skära ner statsbudgeten med motsvarande 8–10 procent av sin BNP på ett år.
IMF och EU måste skjuta till totalt 80–90 miljarder euro under tre år. I annat fall är landet bortom räddning, skriver Anders Åslund.Så illa är det. Enda riktiga lösningen är att skriva av en stor del av Greklands statsskuld. Visst kommer det att svida illa för Europas banker och andra finansmarknadsaktörer, men alla alternativ är sämre. Man kan inte hålla på och lappa på Greklands statsskuld med ytterligare lån utan att göra något åt grundproblemet, alltså den alltför tunga skuldbördan. Och EU bara velar, så det måste bli IMF som bestämmer hårda villkor. Kan Lettland klara av att skära över 8% av statsbudgeten på ett år, så borde Grekland också kunna. Viss blir det jobbigt, men det finns inget annat sätt.
Reglerna är enkla och klara. Låt någon ta ledningen. Eftersom EU vare sig har beslutskapacitet, regler eller finansiering redo är IMF det enda realistiska organet. I en anstötlig prestigecirkus har EU förslösat tre viktiga månader. Den bör erkänna sitt nederlag och överräcka ledningen till IMF. Men EU:s och dess medlemsländers pengar behövs, som den alla redan lyckade lettiska räddningen visade.Nu sägs det att förhandlingarna om stöd till Grekland är i sitt slutskede, även om vi t.ex. väntar på besked från Tyskland. Uppenbarligen litar ingen längre på grekerna, så de kommer i princip att sättas under förmyndarskap.
På grund av Greklands dåliga historia med implementeringen av tidigare ekonomiska reformprogram kommer landet att utsättas för hård bevakning av EU och IMF.Frågan är dock hur mycket man kan lita på EU i sammanhanget. Har euroländerna genom åren sett genom fingrarna med alla flagranta och upprepade brott mot EU:s stabilitets- och tillväxtpakt från flertalet medlemsländer, vad ska då få oss att tro att de plötsligt har bättrat sig? EU måste bita i det sura äpplet och ta den politiska prestigeförlusten att låta IMF ta över styrningen i Grekland. Just nu styrs tidtabellen för räddningen av Grekland av en massa hänsynstaganden inom EU, t.ex. till tyska regionalval som ska hållas 9 maj. Efter det har man bara fram till 19 maj på sig, ty då måste pengarna fram om inte Grekland ska ställa in betalningarna. Det är bäddat för en kaotisk okontrollerad kollaps. Särskilt om missnöjda greker ställer till oro genom demonstrationer och strejker. Fast de borde passa på att göra sig av med sina korrupta politiker. Jag tror inte att Papandreou är ett dugg bättre än sina företrädare. Bara det att även hans far och farfar var grekiska premiärministrar säger väl allt.
Men jag tror inte att ett grekiskt paket just nu kommer att innehålla nedskrivning av skulder, eftersom EU-politikerna fortfarande befinner sig i förnekelse, t.ex. Frankrikes budgetminister Francois Baroin.
- Man får inte för ett ögonblick inbilla sig en omstrukturering av lånen för det vore att skänka spekulanterna en seger, sade Baroin till radiostationen RTL.Medan bomben tickar och är på väg att explodera diskuterar man om man ska ta in en expert eller om man ska försöka desarmera bomben själv med hammare och skruvmejsel. Problemet kvarstår och bomben kommer att brisera desto värre längre fram istället.
Spekulanters angrepp på Grekland utgör i själva verket ett angrepp mot hela eurozonen, sade han.
- Bakom Grekland finns hela eurozonen som angrips... det är vår valuta, vår ekonomi, våra företag, våra jobb.
Nu är det ju inte bara Grekland som har problem med statsskulden. Nouriel Roubini varnade igår för att Grekland bara är "kanariefågeln i kolgruvan", alltså den som dör först som en varningssignal om skadlig gas.
Om problemen inte adresseras kommer nationer antingen att tvingas ställa in betalningarna eller tillåta inflationen att skena iväg för att inflatera sig ur statsskuldsproblematiken, varnar han.Roubini har förresten tankar som liknar Maria Wetterstrands.
Nouriel Roubini stödjer bland annat en koldioxidskatt på bensin i USA. Det skulle bidra till en minska oljeberoendet, minska handelsbalansunderskottet, utsläppen och hjälpa USA att sänka budgetunderskottet.Wetterstrand är nog inte så fel ute som många idag vill låta påskina.
Mer läsvärt om Grekland och euron har skrivits av Per Lindvall på E24.
Att Greklands kreditbetyg egentligen borde vara ännu lägre, på mycket svag skräpnivå, indikeras av att Standard & Poor´s bedömer att obligationsinnehavare bara kan räkna med att få tillbaka 25-50 procent av obligationens nominella värde i händelse av en ordnad rekonstruktion eller en oordnad betalningsinställelse, ”default”.Ja, det finns verkligen mycket man kan undra över i denna härva med euro, EMU, EU-kommissionen, ECB och Grekland. Lindvall påtalar också risken för greksik bankkris.
Man kan undra vilken bedömning som ECB gör av dessa panters underliggande värde.
Samtidigt som Greklands kreditbetyg sänktes så sänktes även de grekiska bankernas betyg, till ett par snäpp under landets betyg.Läs även vad Cornucopia skriver idag och vad Fröjdhpunktse skrev igår. Den som vill läsa något riktigt tungt kan också bita tag i Willem Buiters 68-sidiga analys av statsskuldsproblemen i västvärlden, eller bara läsa sammanfattningen på Zero Hedge. Särskilt intressant för alla som tror att det kommer att bli hyperinflation i västvärlden.
[...]
Detta gör naturligtvis att Grekland ovanpå sin statliga skuldkris även löper mycket stor risk att få en finanskris. En så kallad dubbelknock.
Fast kanske ska ni som jag istället ut i det fina vädret och jobba i trädgården eller titta på majbrasor och sånt :-)
Eller sitta inne och göra klart deklarationen :-(
[Andra bloggar om grekland, statsbankrutt, euro, statsskuld]