2014-11-26

Oljepriset i ny fas

Jag skrev för något år sedan om oljeprisets fasskiften sedan 1965. Nu har Euan Mearns och hans medarbetare Roger Andrews uppmärksammat att oljepriset verkar ha gått in i en ny fas med fallande pris, efter att ha legat på en platå med högt pris och sakta ökande produktion de senaste åren. Följande diagram visar detta - notera de grå punkterna till höger (som bygger på preliminära för de senaste månaderna).
Det är detta prisfall som jag tidigare påpekade drabbar de oljeproducerande ländernas statsbudgetar. För de flesta större oljeproducentländer ligger oljepriset redan en bra bit under den nivå de behöver för att statsbudgeten inte ska gå back. Det är nu bara Kuwait, Förenade Arabemiraten och Qatar som klarar sina statsbudgetar - deras gränser ligger på 75, 70 respektive 65 dollar per fat.
OPEC:s tolv medlemsländer ska träffas imorgon för att diskutera eventuella produktionsneddragningar för att åter driva upp oljepriset. Det är tveksamt om de kommer att lyckas att komma överens. Iran har deklarerat att man inte kommer att sänka sin oljeproduktion och säger att det krävs samarbete även från de stora oljeexportörer som inte är med i OPEC. Saudiarabien misslyckades dock igår att komma överens med Ryssland, Venezuela och Mexiko om att dra ner oljeproduktionen.

De oljeexporterande länderna drabbas inte bara av underskott i statsfinanserna, de har också fått problem med att deras valutor fallit snabbt, med alla de bieffekter detta får på världsekonomin.

Förutom de oljeexporterande länderna så drabbas som jag skrev nyligen även USA:s skifferolja av lönsamhetsproblem när oljepriset har fallit.

Ett oljeexporterande land som fått problem är Afrikas folkrikaste nation Nigeria, som igår tvingades devalvera sin valuta med 8 procent mot dollarn och höja centralbankens styrränta från 12 till 13 procent.

Från Ryssland läser jag att dess största oljebolag Rosneft kan få problem med sina lån. Rosneft har 21 miljarder dollar i lån som ska återbetalas innan april nästa år och som till största delen är noterade i utländska valuta. Med tanke på att den ryska rubeln har fallit 30 procent under året skapar det problem för Rosneft, som troligen kommer att behöva något slags stöd från staten, något som president Putin sade att han skulle bistå med. Rosneft drabbas förutom av det fallande oljepriset även av sanktionerna mot Ryssland med anledning av dess aggression i Ukraina. Sanktionerna har gjort det svårare för ryska företag att få lån och utgivningen av företagsobligationer i Ryssland har minskat med 64 procent sedan förra året. Det verkar dock som om bedömarna inte ser någon risk för att Rosneft skulle ställa in betalningarna, eftersom man räknar med att staten kommer att hjälpa företaget. Det blir dock ytterligare en belastning på en statsbudget som redan går back på grund av det låga oljepriset.

Det låga oljepriset leder som jag skrivit tidigare även till att oljebolagens investeringar i ny produktion minskas. Därmed kan vi räkna med lägre produktion på längre sikt, men för tillfället hålls produktionsöverskottet uppe av redan gjorda investeringar.

7 kommentarer:

  1. Intressant diagram och övrig information. Fallet är snabbt sedan juni. Gissar att det inte blir någon omedelbar neddragning av produktionen. En del producenter har förstås råd att svälta ut andra. Men jag tror inte heller att svenska företag börjar använda mer olja.

    Priset på kol och gas har gått ner också under året men mer långsamt. Mer vindkraft har tagits i drift och el har vi nettoexporterat alla veckor utom en.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
  2. Så detta innebär att peak oil var en chimär?

    SvaraRadera
    Svar
    1. A 22:50. Hur kom du till den slutsatsen?

      Vänliga hälsningar

      Nanotec

      Radera
  3. Syrien o Libyens oljeproduktion är alltså så låg så att deras bortfall pga. krig inte markant påverkar?

    SvaraRadera
  4. Priset var runt 30 dollar 2009, det syns inte alls i diagrammet. Är det bluff?

    SvaraRadera
  5. De lägsta priserna var för WTI olja i Crushing i USA, diagramet är på Brentolja som inte gick lika lågt ner i pris.

    SvaraRadera
  6. Verkar som att Saudis mål sedan länge är att producera 12,5 Mbpd. Och kanske det är så att när man väl fått igång en jätteinvestering som Manifa(0,9Mbpd) så måste man producera för att få igen investeringen, alternativt minska förlusten. Att bieffekten blir att man slår ut ett antal konkurrenter och tar marknadsandelar ingår förmodligen i planen. Att det dessutom tvålar till ryssarna får väl ses som en bonus, om än inte en helt ofarlig sådan.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.