2015-12-22

Vad sjutton händer med STIBOR?

Nånting absurt hände med STIBOR1 idag - enveckas STIBOR kraschade från -0,47 till -1,79 procent! Se på följande diagram över STIBOR på olika löptider. (Jag har tagit med även december förra året, där ingenting liknande syns som det som hände idag - det är alltså ingen vanlig årstidseffekt.)
Vi zoomar in på december 2015 för att tydligare se vad som hände.
Även enmånads STIBOR har sjunkit markant de senaste dagarna (till skillnad mot längre löptider), om än inte lika abrupt som enveckas. Att enveckas STIBOR ligger så kraftigt negativt betyder alltså att bankerna (eller vissa banker) vill betala för att bli av med likviditet till årsskiftet. På följande bild ser ni vilka banker som vill betala vad för att bli av med likviditet. (Klicka på bilden för att förstora.)
Det är framförallt Handelsbanken som vill bli av med likviditet - de betalar motsvarande en årsränta på hela 5,05 procent för det (det blir förstås bara ungefär 1/52 av det på en vecka). Men även Swedbank har uppenbarligen överlikviditet de vill bli av med inför årsskiftet, då de betalar 2,00 procent.

Jag gissar att denna underliga situation kommer att räta ut sig efter årsskiftet, men jag undrar lite varför detta händer. Jag har dock inte tid att rota vidare i det och har inte kunskaper nog att direkt säga något klokt om det. Det är dock uppenbart att tillståndet i det svenska finanssystemet inte är särskilt normalt och det beror troligen på det rekordlåga ränteläget. Om det är farligt eller inte? Vet inte, men sådana här extrema händelser inger knappast förtroende.

1. För den som inte vet vad STIBOR är så finns en förklaring hos Riksbanken.
"Stockholm Interbank Offered Rate är en referensränta som visar ett genomsnitt av de räntesatser som ett antal banker - Stiborbanker - verksamma på den svenska penningmarknaden är villiga att låna ut till varandra på utan säkerhet under olika löptider."

5 kommentarer:

  1. Jag undrar om det inte är ett tjockt finger som varit i farten igen. 0.505 känns inte som en orimlig quote.

    SvaraRadera
  2. -0.505 apropå feta fingrar...

    SvaraRadera
  3. Det kostar bankerna 10-15 bps för varje krona räntebärande skuld som de har vid årsskiftet så de försöker dumpa ut alla tillgångar de kan för att krympa balansräkningen. Det är pengar som betalas till riksgälden till en fond som ska rädda banker i kris. Resolutionsavgift och stabilitetsavgift kallas det för. Ekvationen är att ta in inlåning för en dag (mellan 31/12 och 1/1) kostar cirka 0,15% i engångskostnad (max av intervallet jag skrev där uppe.) För att kompensera för det måste de ta ut 0,15%*365=54,75% per år. Det är minst sagt stökigt i den svenska räntemarknaden just nu på grund av det där.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så det bankerna egentligen håller på med just nu skulle motsvara ett scenario då jag har 2 miljon på bankkontot, och för att slippa förmögenhetsskatt så tar jag ut dem i cash före sista december, för att sedan sätta in dem igen efter nyår?

      Har för mig att det skulle innebära skattebrott, men det är klart, jag är ju inte bank.

      Radera
    2. Tumme upp på den kommentaren.

      Radera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.