2012-05-30

Lögnerna rullas upp i Spanien

Läget börjar se alltmer prekärt ut för Spanien och dess banker. Man har i flera år kört "pray and delay", en spansk variant på USA:s bankers "extend and pretend" från 2007-2008.

Krisbanken Bankia kommer nu att behöva en statlig insats på 23,5 miljarder euro, en ökning med 19 miljarder mot tidigare aviserade 4,5 miljarder euro. Bankia är en sammanslagning av sju "cajas" (sparbanker) och inte oväntat ledde sammanslagningen av sju vacklande mindre banker till en stor vacklande bank, som trots nyemission och börsintroduktion förra sommaren nu visar sig inte lyckas överleva utan statligt stöd. Bankia handelsstoppades i fredags och föll som en sten när den återöppnades för handel i måndags. Nu meddelas också att det inte bara är spanska regioner som "upptäcker" tidigare "okända" förluster, utan även Bankia reviderar resultatet för 2011 från att tidigare ha sagts vara en vinst på 41 miljoner euro till att nu vara en förlust på 3,3 miljarder euro efter en ny revision. Den tidigare årsrapporten ser alltså ut att ha varit en ren lögn.

Och Bankia är bara toppen på isberget. Enligt tidigare uttalanden av ekonomiministern skulle det räcka med 15 miljarder euro från staten för att rädda hela den spanska banksektorn, men bara Bankia kräver alltså (än så länge) 23,5 miljarder euro och insatta bedömare gissar att totalnotan landar på 50-60 miljarder euro. Den statliga Fonden för ordnad bankomstrukturering (FROB) har bara 5,3 miljarder euro kvar. Varifrån ska spanska staten få mera pengar? Räntan på tioåriga spanska statsobligationer slutade gårdagen på 6,45 procent, vilket är nära toppnivån från i höstas. Det blir dyrt att finansiera bankräddningen den vägen och det skulle även ge en statsskuld som snabbt går över i krisstorlek. Hur långt är Tyskland beredda att gå för att rädda euron? Spanske premiärministern Mariano Rajoy låtsas dock vara oberörd "There will not be any (outside) rescue for the Spanish banking system", säger han. Igår sade han även att "Vi låter varken någon region eller bank falla, för det kan inte hända... om det skulle hända faller landet".

Det lär inte heller komma någon räddande utländsk ängel och köpa upp ett antal miljarder i spanska statsobligationer, då utländska investerare nu minskar sina innehav av spanska statspapper. Bara från årsskiftet till april har andelen som innehas av utländska investerare minskat från 50 till 37 procent. Istället har spanska banker ökat sina innehav av statspapper, finansierat av nödhjälpspengar (LTRO) från Europeiska centralbanken (ECB). Därmed sitter de spanska bankerna och den spanska staten definitivt ihop i en omfamning till döds. Staten behöver bankerna för att köpa upp statspapper och bankerna behöver staten som räddare. Samtidigt har de spanska bankernas innehav av spanska statsobligationer minskat i värde, så de behöver därför ännu mer räddningspengar.

ECB har hittills stöttat de spanska bankerna med 316 miljarder euro i LTRO-lån på tre år, vilket motsvarar närmare en tredjedel av Spaniens BNP.

Nu är det inte bara bankerna som är problem i Spanien. Regionerna rullar ständigt ut nya meddelanden om hur de upptäcker glömda underskott eller hur de har kassakris. Senast var det Katalonien som behöver 13 miljarder euro inom en månad. Katalonien (med Barcelona som huvudstad) är dock ett lite speciellt fall, då det är en region som faktiskt på det stora hela går mindre illa än andra och står för 20 procent av Spaniens BNP. Katalonien är nettobidragsgivare till den spanska centrala statsbudgeten och deras kassakris nu beror på att centralstaten begär för mycket pengar av dem - skatteintäkterna har även där minskat på grund av recession.

Spaniens arbetslöshet är redan den högsta i EU och ser inte ut att minska, utan snarare öka ytterligare. Till och med normalt glättiga OECD spår ytterligare två år av recession och hög arbetslöshet i Spanien. Många varnar för vad man verkligen kan kalla för massarbetslöshet: 30 procent arbetslösa i Spanien nästa år! Den spanska detaljhandeln sjönk i april med 11,3 procent på årsbasis och industriproduktionen i mars med 7,5 procent. En ekonomi i fritt fall tycker jag det ser ut som och prognosen om att Spaniens BNP bara skulle falla med 1,9 procent i år verkar hopplöst långt från verkligheten. Bara från februari till mars föll industriproduktionen med 1,8 procent.

Bostadspriserna har redan fallit 30 procent sedan toppen år 2007 och Barclays anser att de behöver falla minst 20 procent till innan de kan stabiliseras. Det kommer såklart att leda till en förvärrad mardrömssituation för de spanska bankerna och staten. Det låter rimligt, med tanke på att på Irland har bostadspriserna fallit 50 procent från toppen. The Centre for European Policy Studies (CEPS) tror att de spanska bankerna kommer att behöva skriva ner lån på sammanlagt 270 miljarder euro, en summa som är så enorm (drygt en fjärdedel av årlig BNP) att en statlig bankräddning snabbt skulle driva upp statsskulden till över 110 procent av BNP i ett Irlandsliknande scenario, fast i mycket större skala.

Jag har tidigare nämnt att de spanska bankerna döljer stora delar av sina förluster, men verkligheten ser ut att vara på väg att komma ikapp även dessa lögner, eller "pray and delay". Många spanska banker undviker att sälja av fastigheter de blivit ägare till när lån inte kunnat betalas. Detta för att inte behöva marknadsvärdera fastigheterna och istället påstå att det inte finns någon marknad för dessa fastigheter som kan värdera dem.

Förutom till privatpersoner har de spanska bankerna också lånat ut stora summor till de numera till stor del zombifierade byggbolagen. Istället för att skriva ner dessa krediter så ger de nya lån när de gamla förfaller. Den spanska centralbanken tillåter dessa lån till konkursmässiga bolag att bokföras av bankerna som "friska" lån. Mer än hälften av Spaniens 67000 byggbolag anses idag vara "zombieföretag", som har sammanlagda skulder på 180 miljarder euro, som kan leda till omkring 104 miljarder euro i kreditförluster som ännu inte har erkänts.

Ett praktexempel är byggbolaget Metrovacesa, som har en börskurs på 38 cent per aktie, medan Santander, Spaniens största bank, värderar de 35 procent de äger i bolaget till 2,24 euro per aktie. Metrovacesa har idag i princip stillastående verksamhet.

Nu ser det ut som om världen håller på att syna de spanska korten och utvecklingen går snabbt.

Kändisekonomen "Dr Doom" Nouriel Roubini gissar att Spanien kommer att lämna euron inom tre år och till och med ekonomipristagaren Paul Krugman förutspår en spansk uttagsanstormning inom kort. Jag tycker också att detta verkar sannolikt. Framförallt ser det inte ut som om man kommer att lyckas göra sig av med kreditberget under ordnade former.

Senaste nyheten från Spaniens bankturbulens är att centralbankschefen Miguel Angel Fernandez Ordonez avgår en dryg månad innan hans mandattid på sex år går ut. Han skulle egentligen ha slutat 12 juli, men igår meddelades att han avgår redan 10 juni. Nu har den spanska regeringen bara två veckor på sig att utse en ersättare.

19 kommentarer:

  1. Jag såg i någon artikel i DI att Spanien har något som mest liknar en "medborgarlön" som gör att spanska ungdomar inte nödvändigtvis är enormt angelägna om att få ett arbete. Om du vet något om detta så får du gärna nämna lite om det, så slipper jag anstränga mina Google-färdigheter, vilket jag annars just hade tänkt göra.

    SvaraRadera
  2. Bra flute en oerhört väl genomarbetat inlägg som får molnen att skingras kring Eurokrisen och spaniens fortsatt öde. En reflexion: Tycker att banken Santander hantera sina värdelösa tillgångar på fastigheter helt i linje med sättet att skapa pengar av luft/utlåning. Man bestämmer själv om de är värda något i balansräkningen. Detta fenomen kommer säkert bli ett vanligt inslag hos andra banker även i Sverige när fastighetskrisen blommar ut och fastighetsbubblan försätter låntagarna i en knipa. Att äga en fastighet som understiger marknadsvärdet. Molnen skingras med tornar upp igen...

    SvaraRadera
  3. 41 miljoner euro till att nu vara en förlust på 3,3 miljoner euro --> tror artikeln sa 41 million i vinst och 3.3 billion i förlust. Så billion är då miljard tror tryckfelsnisse var framme där.:) ...stort problem nu när staten skall lösa ut banken vilket de saknar medel för.. men vi cirklar ju alla ovanför avloppet bara en del som har kommit närmare slutet som snurrar snabbare, men vi kommer också dit vad tiden lider.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för påpekandet! Rättat!
      Det är inte alltid lätt att hålla rätt på alla nollor!

      Radera
  4. Vad smart att slå ihop småbankerna till en stor, så att den blir "too big to fail"...

    Penningutlåning mot ränta innebär ett pyramidspel som måste växa eller kollapsa. Dessa institutioner, centralbanker, IMF, Världsbanken, finansinspektioner, Bank of International Settlemenbts osv. I USA har vi en flora av myndigheter för bankövervakning, Federal Deposit Insurance Corporation, Federal Reserve Board, Office of the Comptroller of the Currency, National Credit Union Administration. Federal Financial Institutions Examination Council, var några jag hittade vid en snabb googling... Alla dessa institutioner syftar till att hålla detta i grunden instabila och ohållbara system under armarna. Alla dessa kontroll-myndigheter fungerar ju jättebra, tycker ni inte?

    SvaraRadera
  5. Riktigt bra inlägg. Saknade något som handlade om Spanien. Du knyter ihop säcken på ett utmärkt sätt, som vanligt. Keep it up!

    /EDK

    SvaraRadera
  6. Grymt bra inlägg Flute!

    Koppla samman detta med Cornucopias inlägg om Sveriges bolån och man får en skrämmande bild av Sveriges framtid när Euro-skeppet sjunker.

    http://cornucopia.cornubot.se/2012/05/lanta-fjadrar-svenskarna-minst.html?showComment=1338368444298#c6110764919993339665

    /Utblick

    SvaraRadera
  7. Spanjorerna har inte misskötta finanser; de har bara otur när de lånar!

    SvaraRadera
  8. Det är imponerande hur länge de lyckats gömma alla dessa svarta hål i balansräkningarna. Joe Labero hade knappast lyckats bättre. Väldigt bra och utförligt inlägg./RH

    SvaraRadera
  9. Bra inlägg som vanligt. Alltid hög kvalite.
    /M

    SvaraRadera
  10. http://www.bloomberg.com/quote/GSPG10YR:IND/chart

    Snart dags att växla upp hastigheten på sedelpressarna. Ca-Ching!

    SvaraRadera
  11. Fantastiskt bra inlägg! Dels förklarar det situationen i Spanien och dels ger det indirekt dödsstöten till Euron. Just nu pågår ju resonemang om det s k Grexit och att Euron antagligen kan överleva om Grekland lämnar. Att däremot några tungviktare som Italien eller Spanien skulle falla anses som uteslutet. Därför sägs att Euron är säker.

    Det här inlägget visar varför Euron inte kommer klara sig heller. Det skakar och mullrar inte bara i Grekland utan i hela raden nämnda krisländer. Alltså bara en tidsfråga innan fläkten träffas av den berömda skiten. Vår egen regering kastar pengar i fonder för att rädda detta redan dödsdömda spektakel. Man tager sig för pannan.

    Det kommande reningsbadet blir tufft för alla inblandade. Och inblandade är vi, tack vare våra politker, allihopa.

    SvaraRadera
  12. Någon som noterat att Banco Santander är stor på brittiska markanden också ?

    SvaraRadera
  13. Betänk Brittiska banker skall enligt The Telegraph ha en exponering på USD 152 miljarder mot enbart Spanien. Vad händer i Britannien om de brittiska bankerna tvingas ta förluster på 10-tals miljarder ? Brittiska staten har redan en gång räddat sina banker och klarar den brittiska ekonomin att BoE trycker en ny tsunami utav digital Sterling för att kapitalisera de brittiska bankerna ? BoE har ju redan i flere år tryck nya Sterling som använts till att köpa statens Gilts och på såvis monetariserat statens skuldproblem. VAd händer sedan med ett litet exportberoende land som Sverige när verkligheten sticker upp sitt fula tryne och viktiga exportmarknader som t.ex. Britannien slutar dra ? Vad händer med Svenne Banan som maxat kreditkortet och belånat sig upp över öronen för att få villa och Volvo ? Och speciellt cad händer ifall Riksbanken blir tvungen att höja räntorna enbart till det som historisk sett varit normalnivå ? Hur skulle Svenne klara detta och hur skulle detta inverka på bopriserna i Sverige ?

    Hint: Exportindustrin kommer garanterat inte att nyanställa när exportmarknaderna i Europa och USA krisar ....

    SvaraRadera
  14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, detta tjatade jag mycket om på Avanza-forumet för ett par år sedan. Att Spanska banker och Spanien skulle sluta låtsas, hellre förr än senare. Att skjuta upp och sopa under mattan förbättrade ingenting. Håller tummarna för ordningsam Grexit och Spexit detta år.

      Radera
  15. jä''ligt bra inlägg!!

    liten försmak av vad som väntar när den svenska bostadsbubblan uppdagar sig.

    SvaraRadera
  16. Ja, tackar för ett bra och sammanfattande inlägg.

    Förresten Flute, börjar det inte bli dags att damma av uttrycken som vi (och CNBC ) använde mycket 2007-2009:
    "Holding the bag" samt "next shoe to drop". Vi brukade skriva om skorna som föll, samt förstås det vanliga "skiten som träffar fläkten".

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.