2013-02-22

Japans handelsunderskott och statsskuld

Jag skrev igår om bland annat Japans rekordstora handelsunderskott i januari. Nedan ser ni hur Japans handelsbalans utvecklats sedan 1980.
Ända sedan Japans långa sega period började 1990 lyckades landet ändå (med undantag av enstaka månader) att hålla sig på ett exportöverskott. Fram till finanskrisåret 2008 alltså. Vi zoomar in på de senaste åren nedan och förtydligar med lite färg.
Som ni ser så repade sig ändå handelsbalansen snabbt efter krisens 2008, om än inte till riktigt samma nivå som tidigare, men så kom tsunamin och Fukushima-haveriet i mars 2011. Landets kärnkraftverk stängdes ner och Japan tvingades importera dyra fossilbränslen till alternativa kraftverk. Som jag skrev då var detta det sista som Japan behövde. Sedan dess har Japan alltså haft ett underskott i handelsbalansen (med undantag av enstaka månader), nu senast alltså rekordstort på mer än 1500 miljarder yen per månad.

Handelsbalansen består som bekant av varuexport minus varuimport och det är därför intressant att se på dessa separat.
Exporten störtdök 2008 i samband med finanskrisen, men repade sig därefter till en något lägre nivå (observera att diagrammets y-axel inte börjar på noll, vilket även gäller diagrammet nedan). Sedan är det inte så dramatiskt för exporten sedan 2008.
Importkostnaderna ökade fram till sommaren 2008, främst på grund av oljepriset. Då hade Japan ett tag ett handelsunderskott. Därefter störtdök även importkostnaderna i samband med att oljepriset dök. Därefter återhämtade sig importen ungefär i samma takt som exporten, men fortsatte sedan uppåt trots att exporten låg ganska stilla. Importkostnaderna ökade dels på grund av ett högre oljepris, dels på grund av ökat importbehov av fossila bränslen efter Fukushima-olyckan. Bränslen står för drygt 30 procent av Japans importkostnader. De senaste två åren har som bekant oljepriset också varit rekordhögt vad gäller årsmedelvärdet.

Nu är inte handelsbalansen hela sanningen vad gäller ett lands ekonomiska interaktion med omvärlden. Det bredare begreppet bytesbalans inkluderar förutom varuexport och varuimport även export och import av tjänster samt faktorinkomster (t.ex. räntor och utdelningar på japanska innehav av utländska värdepapper) och transfereringar (t.ex. stöd till eller från andra länder eller internationella organisationer). Ser man på bytesbalansen ser det fortfarande inte fullt så illa ut för Japan.
Bytesbalansen ser emellertid ut att befinna sig i en trend av utförsbacke sedan våren 2010. De senaste två månaderna har den slagit över till negativ, vilket den dock även gjorde som hastigast i januari 2012. Det allvarliga är dock den långsiktiga trenden. Så länge Japan har haft ett överskott i bytesbalansen har man kunnat komma undan med sin absurt höga statsskuld, men ett underskott i bytesbalansen under längre tid skulle ställa till det rejält.

Som jag skrev nyligen så ligger Japan i topp vad gäller statsskuldens storlek i förhållande till BNP och även vad gäller statens räntebetalningar i förhållande till skatteintäkterna, men där de verkligen sticker ut är ifråga om statsskuldens storlek i förhållande till skatteintäkterna. Det behövs inte någon stor förändring av räntan på statsskulden för att totalt tippa den balans som möjliggjort för Japan att under två decennier hålla sig med stora underskott i statsfinanserna, som i sin tur byggt upp den jättelika statsskulden.

Fotnot: Det är viktigt att hålla isär de båda begreppen handelsbalans (på engelska Balance of Trade) och bytesbalans (på engelska Current Account). Som minnesregel kan man tänka att handel är med varor. Byten kan man göra med både varor och tjänster, samt att jag kan ge dig ett lån i utbyte mot att jag får ränta.

9 kommentarer:

  1. Alltid lika läsvärda och välskrivna inlägg!!

    SvaraRadera
  2. Japanerna är sega och ger aldrig upp, det ligger liksom inbyggt i kulturen. Det har vi sett många gånger genom historien. Inte allra minst under slutskedet av andra världskriget.
    Visst de ligger illa till och behöver i likhet med Grekland, Portugal, Spanien, inga jmf i övrigt, ha överskott av pengar för att kunna importera råvaror till öriket och då i första hand energi/olja. Kör de inte igång sina ca 50 kärnkraftverk så ligger de illa till. Nu bättrar man på sin bytesbalans genom att "smygdevalvera", den lär redan ha stärkts med 20 % gentemot andra valutor. Japan ger aldrig upp!

    SvaraRadera
  3. Jag kan bara hålla med Anonym, läsvärt och välformulerat. Btw är det ganska tydligt varför det skrivs så mycket nu om Japans stora intresse för USA:s naturgas.

    SvaraRadera
  4. Graferna över import, export och bytesbalansen visar på att avstängning av kärnkraftverken inte var den utlösande faktorn för den negativa handelsbalansen. Den nedåtgående trenden började innan tsunamin den 3 mars 2011.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller inte helt med dig. Visserligen kunde en viss nedgång skönjas redan innan tsunamin, troligen beroende på det ökande oljepriset, som steg från 75 $/fat i augusti 2010 till runt 120 $/fat våren 2011. Sedan gjorde som jag ser det ökad bränsleimport ytterligare ett hack nedåt.

      Du kan titta på detaljerna här: http://www.tradingeconomics.com/japan/balance-of-trade

      P.S. 11 mars 2011 var tsunamin.

      Radera
    2. Tar en titt hos EIA: http://www.eia.gov/cfapps/ipdbproject/IEDIndex3.cfm?tid=3&pid=26&aid=3
      Japans oljeimport låg i princip still (i fat räknat) 2011 jämfört med 2010.
      Japans gasimport ökade (i volym räknat) däremot med hela 18% från 2010 till 2011. Där har du den extra gas som gått till kraftverk för att ersätta kärnkraftsbortfallet. LNG kostar.

      Radera
  5. Japan kan förmodligen liksom Grekland vara den utlösande faktorn till Den slutgiltiga Eurokollapsen.

    SvaraRadera
  6. Förståsigpåare2013-03-06 14:15

    Kan Flute eller någon annan ge ett exempel på ett land med en flytande fiatvaluta och huvuddelen av statsskulden i egen valuta som verkligen hamnat i seriösa problem pga detta?

    Verkar varamycket handviftande om Japan - men det har det varit länge utan att ett smack har hänt.

    Såvida inflationen inte tar fart eller valutan kollapsar så har jag svårt att se något reellt problem i Japans skuldsättningsnivåer och det finns otroligt lite som tyder på ett sådant scenario just nu.

    SvaraRadera
  7. Varför har Japan en så stor stadskuld från början? försökt hitta information om det, men har bara fått fram att dom har världens största stadskuld. Anonym2

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.