2014-12-02

Nej kronan faller inte på grund av budgetdebaclet

Dagens huvudnyhet i den svenska ankdammen är förstås att SD planerar att fälla regeringens budget. Att de har dragit ut med beskedet ända till dagen innan omröstningen ser ut som en taktik för att skapa största möjliga politiska ovisshet och oreda i hopp om att kunna vinna ytterligare SD-röstare när de övriga partierna får panik.

DI skriver att SD fick kronan att tappa och även Cornucopia skriver att den svenska kronan faller på beskedet och några av mina FaceBook-vänner påpekar att kronan faller till årslägsta. Det handlar dock inte om något dramatiskt fall, utan enbart om en fortsättning av den trend av kronförsvagning som rått sedan i våras, se diagrammet nedan över SEK/USD. Beskedet om att budgeten fälls kommer knappast som någon överraskning - snarare hade motsatsen varit överraskande.
Att kronan skulle falla på grund av beskedet om att SD fäller budgeten är ett utslag av "berättandets felslut", något som Nassim Nicholas Taleb diskuterar i sin bok Den svarta svanen. Vi människor vill gärna koppla berättelser till händelser, vilket också händer idag när man vill förklara kronans fall med budgetdebaclet.

Berättandets felslut är när händelse B följer efter händelse A och man sätter ihop en liten berättelse om hur händelse B inträffade på grund av händelse A.

Vi brukar i media ofta få läsa motsvarande felslut när bolag presenterar sina kvartalsrapporter. Det kan stå sådant som att "X-bolaget presenterade idag sin rapport, som dock togs emot negativt av marknaden", utan att nämna att börsen i allmänhet föll just den dagen.

Så kronans fall sedan i våras beror alltså på något annat - mer långsiktiga faktorer.

När man läser om någon ekonomisk eller finansiell variabel som förändrats är det alltid nyttigt att zooma ut och se hur dagens förändring förhåller sig till förändringen de senaste åren. Då kan man sortera bort många ekonominyheter som enbart brus.

3 kommentarer:

  1. Inget att oroa sig för. Löfven är van att ha det hett om öronen. Han är ju svetsare!

    SvaraRadera
  2. Titta istället på SEK/EUR 2001-2014 så ser du att det endast är en normalisering till den nivå dåvarande regering, tjänstemän, EU-kommission med flera satte som mål inför Sveriges EMU-medlemskap. Det har således gällt för Riksbanken att hålla växelkursen (ett dolt mål) inom det intervall som våra EU-k-ta politiker målsatt.

    SvaraRadera
  3. Hej Flute,

    Detta är bara delvis korrekt. Att USD/SEK gått högre har mer att göra med allmän USD-styrka som är en stark trend i sig. Att SEK försvagats däremot är också en trend i sig och har mer med förväntningar på Riksbanken (att de skulle sänka tidigare i år t.e.x) att göra, men politisk osäkerhet hjälper iaf inte. Men delvis korrekt också för att den politiska osäkerheten spelar inte så stor roll för kronan på kort sikt även om det rörde lite på sig under beskeden som kom.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.