2009-05-27

Boprisuppgången obekräftad

Senaste statistiken på småhuspriser har kommit från SCB och där syns inte den prisuppgång som det har talats om under årets första månader. Jag följer Fastighetsprisindex för permanenta småhus som jag inflationsjusterar med hjälp av konsumentprisindex. Efter senaste uppdateringen av kvartalsstatistiken hos SCB ser kurvan ut så här (klicka på diagrammet för att förstora det):

Nu frågar ni er säkert varför de prisuppgångar som Mäklarstatistik redovisat under våren inte syns här. SCB har en tänkbar förklaring:
SCB:s officiella fastighetsprisstatistik redovisas efter tidpunkten på köpebrevet, d.v.s. den dag då köparen är ny formell ägare till den förvärvade fastigheten. Den tidsperiod som förflyter mellan kontraktsskrivning och köpebrev är normalt ca 2 månader.
Tittar man på senaste småhusbarometern från SCB tycks det dock som att det inte har varit någon nämnvärd uppgång i småhuspriserna under årets början, eftersom man där har med data fram till och med april, vilket då borde stämma ungefär med det som Mäklarstatistik rapporterade två månader tidigare, alltså februari. Enligt SCB:s småhusbarometer ökade småhuspriserna från mars till april med 0,5%. Enligt Mäklarstatistik ökade villapriserna med 1% från januari till februari. Hum, det kanske får anses vara inom felmarginalen för skillnaden i metodik med mera. Vi får se vad som sägs i nästa småhusbarometer som kommer i mitten av juni, som då borde motsvara marssiffrorna från Mäklarstatistik.

Idag noterade jag också att bostadsbyggandet i Sverige rasat 42% på årsbasis. Aj, aj säger säkert byggbranschen. Frågan är vad denna kraftiga byggnedgång får för effekt på bostadspriserna. Rimligtvis borde den ha en uppdrivande verkan, men det kanske mest får effekten att mildra boprisfallet.

1 kommentar:

  1. Hej Flute,
    Måste börja med att tacka för en utomordentlig blogg, alltid ett nöje att läsa!

    Jag tycker mig se en frenetisk budgivning på småhus inom Stockholms området. Det märks inte att krisen har slagit så hårt. Uppgångar på 20-30% är inte ovanliga.

    Jag förstår inte hur detta bara kan fortsätta. Troligen har huspriserna längre ut från Stockholm tappat ordentligt (?) men inte i attraktiva områden.

    Den stora frågan är om räntan kommer vara fortsatt låg eller inte. Sverige har ju inte tryckt en massa pengar än som många andra stater(na)...

    Mvh
    Storm

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.