2012-05-10

Tidsbilden av Norges olja

Bloggen "Galen?" tipsar om ett inlägg på The Oil Drum av Rune Likvern, där han har med följande intressanta diagram över Norges oljeproduktion (klicka på det för att förstora).
Produktionen är uppdelad efter under vilket årtionde som fyndigheterna gjordes. På 70-talet (gult) gjordes de stora upptäckterna och i viss mån under 80-talet (grönt). 90-talet (ljusblått) gav inte alls lika stora upptäckter. Den lilla tunna grå strimman på toppen är 00-talet. Detta diagram visar tydligt att vi inte ska förvänta oss något annat än fortsatt produktionsnedgång i Norge.

Det enda som räddar Norges oljeinkomster är att världsmarknadspriset på råolja stigit mycket kraftigt det senaste årtiondet. Frågan är dock hur mycket mer oljepriset kan stiga, då det begränsas av hur mycket världsekonomin klarar av att betala. Följden av det blir att Norges oljeinkomster borde toppa någon gång de närmsta åren. Hur går det då med deras enorma lånefinansierade bostadsbubbla?

4 kommentarer:

  1. Håller med om att grafen är bestickande men den finns publicerad i många versioner bl a av Globala energisystem. Rune Likverns graf som är i ett stramare utförande framstår ännu mer alarmerande.
    Norge kommer allt närmare tidpunkten där exporten av olja upphör. (Den sk Export-land modellen, när exportlandet kommer att brottas med frågeställningen vad ska prioriteras, inkomster eller oljebrist i det egna landet)
    Det norska oljedirektoratet har själva flaggat att denna tidpunkt sannolikt ligger runt år 2020 för olja. Gas lite senare. Just nu får vi eller rättare sagt de oljebolag som verkar i Sverige på en global marknad en tilldelning (eller stannar i Sverige) som omfattar 25 % av vårt behov för att ratta runt vårt samhälle.
    Ett liknande men allvarligare läge befinner sig Danmark som oxå står för 25% av vår import (oljebolagens import) av olja till Sverige. Här har myndigheterna meddelat att export av olja kommer att upphöra 2015. Efter finanskollapsen 2008 framflyttat några år. Det betyder att vårt hopp står till Putins Ryssland som de senaste 6 åren seglat upp och blivit Sveriges största och viktigaste oljeexportör med 40 % av vårt behov av olja! Ryssland befinner sig också i läge där produktionen minskar varje år (peakat).

    I detta perspektiv blir man minst sagt mörkrädd när svenska politikerna häromdagen i riksdagen diskuterade EU - kommissionens "Energifärdplan för 2050",
    Så kunskapsbefriade även om oppositionens invändningar, bortsett från övertron på förnybar energi och effektiviseringar, ändå hyfsade debatten något. Men ack så pinsamt! Norges bostadsbubbla i all ära men hur tacklar våra politiker en förvarnad brist på olja inom 8 år? Martin Saar ordf i ASPO Sverige.

    SvaraRadera
  2. Alarmklockorna ringer men sent ska syndaren vakna. Men frågan är om inte oljedropparna är för billiga trots över $100 för ett fat. Ett exempel:
    Om Jag tar tåget till Stockholm (ca 60 mil T/R) får jag betala ca SEK 350:- till SJ.
    Dom nya ecodrive bilarna ligger på ca 0,3L/mil. Vid SEK 15:-/l kostar samma resa i en sån bil SEK 270:-. Är man då två i bilen blir SJs biljettpris smått absurt. Jag menar att det här inte ger nåt vidare förändringstryck. Resan till Stockholm kostar fortfarande inte mer än en bättre lunch. Ok att övriga kostnader för en bil inte är med här men det kan man bokföra på kontot för bekvämligheten med en bil.
    Tore

    SvaraRadera
  3. Tore, just så är det! Vi förtränger de verkliga kostnaderna att äga en bil. Din resa till Stockholm skulle nog ha kostat minst det tredubbla.
    Det verkliga värdet av en liter bensin kanske skulle behöva vara flera ggr högre än det är idag ? Eller vad är något värt som är ändligt?

    En liter vatten betalar vi gladligen 30 -40 kr litern för, utan att knorra. OK vi får då oxå en fint utformad förpackning med skruvlock och den kan återanvändas.
    Det låga bensinpriset är absurt i kvadrat, men ett högre pris riskerar att välta vår lånebaserade tillväxtekonomi över ända. Vi befinner oss i ett moment 22 i väntan på konsekvenserna av en global energibrist, främst olja!

    SvaraRadera
  4. Vi får se hur Japan agerar i sommar. Kommer befolkningen tycka mer om brist på el eller börjar de tänka igen och inser att kärnkraft är en bra teknik och i princip enda valet just nu.

    Fattar de vad det är som gäller kanske fler gör det och med kärnkraft och nya skitiga oljekällor så bör det gå att brygga över samhället till något som fungerar. Dock kommer ekonomer få lära sig att man inte kan få något ur ingenting och det finns ingen oändlig tillväxt.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.