I mitten av december skrev jag om hur det fortfarande var klimatkaos i Arktis, med för årstiden rekordlåg isutbredning. Nu är vi framme i mitten av mars - den tid då havsisen i Arktis normalt har sin största utbredning, för att därefter minska. Utbredningen är nu nära rekordlåg för årstiden - de enda åren som legat runt denna nivå är 2015 och 2016, se diagrammet nedan.
Man kan även studera havsisens utbredning på kartan från Climate Reanalyzer, där man även kan kika på temperaturanomalin, som ser ut att peka mot snabb avsmältning längs Sibiriens nordkust, där det är omkring 20 grader varmare än normalt.
Men havsisens utbredning är just nu inte det mest oroväckande, utan dess totala volym. Som ni ser av diagrammet nedan är den arktiska havsisvolymen hästlängder lägre än förut vid denna årstid.
Att isen är så tunn kommer tillsammans med den ovanligt låga utbredningen med största sannolikhet att ge en väldigt snabb avsmältning och vi kommer troligen att senare i år se nya rekordlåga utbredningar för den arktiska havsisen.
Arktis befinner sig just nu sannolikt i en självförstärkande process, där lägre isutbredning ger mindre reflektion av solens värme, vilket i sin tur leder till ännu lägre isutbredning. Och så vidare.
Plughorse – Läxhjälp med AI – WILD1000 och personlig kod!
14 timmar sedan
Otäckt med självförstärkning. Vet inte om det går att påverka USAs hanterande de närmaste åren, men svenska företag och politiker är påverkbara när fakta blir allt värre. Gläder mig åt att regeringen ska lägga fram förslag om frihet för husägare att installera solceller utan att kommunen ska få krångla. Motiveringen, att det ska ge mer tid till kommunerna att arbeta för mer bostäder, är kul. Kommunerna tjänar till lagändringen kpmmer mycket på nära noll arbete med tillstånd för solceller. Min gissning är att många bilägare skulle vilja använda elcykel vid tjänlig väderlek och att egen solel ökar nöjet. Elcyklar faller under tiden i pris och solskördad el likaså.
SvaraRaderaVänliga hälsningar
Nanotec
Man kan ju spekulera på vad en sådan här process får för följder på vädermönstren på olika ställen. Det kan ju vara så att vi inte går mot blötare väder i Sverige, utan mot torrare - iaf på östkusten.
SvaraRaderaHur USA reagerar på det beror nog på hur hårt de drabbas av ev väderförändringar. Just nu är det ju vått på västkusten, kanske tycker de (de som vill stoppa huvudet i sanden) att faran är över. Det kan verka svårt för vissa att ta in att en varmare jord kan betyda en blötare sådan, iaf lokalt.