2014-10-30

Negativ ränta för stora belopp hos tysk bank

Nu ser vi ännu en effekt av näranollräntan som industriländerna har. Tyska banken Skatbank inför negativ ränta på -0,25 procent på konton med tillgodohavanden större än 500 000 euro! Banken säger att detta beror på Europeiska Centralbanken ECB:s räntepolitik.

Enligt portalen Verivox har vissa tyska företag redan sedan några veckor fått negativ ränta på sina konton, men nu drabbar det för första gången även privatpersoner med mycket pengar. Enligt Verivox är det inte uteslutet att andra banker följer efter.

Kan ni stava till d-e-f-l-a-t-i-o-n?

Snart hos en bank nära dig! Negativ sparränta!

13 kommentarer:

  1. Cash is king. Bank runs på riktigt?

    SvaraRadera
  2. Deflation när det gäller datorer och tv har vi haft länge och ändå köper vi nytt. Kanske måste deflationen omfatta mycket mer varor för att minska handeln idag till någon gång senare. Svaret får vi möjligen till jul. Alla väntar till rean och firar lite senare när mat och prylar reas ut?

    Säkert vet vi inte reaktioner förrän möjligen i efterhand.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, att säga att deflation generellt är skadligt är nog felaktigt. Svaret är nog, som vanligt, att "det beror på". Sverige stimuleras av ett lägre oljepris, ett land som beror på sin oljeexport gör det kanske inte. Alla stimuleras dock av lägre pris på elektronikprodukter där tekniska framsteg driver både producenter och konsumenter framåt. Globaliseringen gör att prisnivåer på produkter sjunker globalt, inte lokalt.
      Att folk väntar till rean kan lika gärna tala för att folk handlar mer när priserna sjunker... så sänk dem så snart som möjligt och få fart på konsumtionen. Tror inte det går att styrka Riksbankens test i praktiken, tvärtom. Vi har ju dessutom ökande löner, i ett hyfsat gott tempo.

      Allt detta positiva med lägre priser och ökande löner får Riksbanken att dumpa räntan till noll i Sverige.

      Om vi hade kroniska lönesänkningar, år efter år, hade jag lättare kunnat förstå Riksbankens agerande.

      Såg en fantastiskt prisvärd bil häromdagen i en kampanj. Den kampanjen kanske får Riksbanken att sänka räntan 0.25%-enheter till, för vi kan ju inte låta folk sluta handla bilar när det kommer ut något riktigt prisvärt i handeln?

      Radera
    2. Dessutom agerar väl Riksbanken mot sin egen tes när de sänker räntan i stimulerande syfte kontinuerligt och säger att det kommer att bli ännu billigare att konsumera vilket ökar konsumtionen och i förlängningen driver upp priserna. Då måste ju, enligt Riksbanken själva, konsumenterna skjuta upp sin konsumtion hela tiden vilket spär på deflationen istället? Ända tills Riksbanken höjer räntan och säger att det blir snart dyrare, då skulle konsumenterna börja handla.

      Nej, det är nog bland den dummaste teori jag hört.

      Radera
  3. Humm, jag tror du har stavat fel. Om du byter ut första k:et i Skatbank till ett c så blir det mer rättvisande. Det luktar skit helt enkelt!

    All is well - carry on...!

    SvaraRadera
  4. Anonym
    Har svårt att köpa att lägre produkt kostnad på grund av tekniska framsteg har något med deflation att göra, i så fall kan man säga att vi har haft en ganska extrem deflation det senaste århundradet.
    Inflation/deflation beror på storleken på penningmängden och omsättningstakten på denna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. ALI B, håller helt med dig. Det är Riksbanken & Co som hänvisar till prisindex när de talar om inflation.

      Radera
  5. Fast stämmer NAIRU skulle deflationen vara väldigt mycket starkare i de länder där arbetslösheten har ökat mycket. Deflationen skulle vara 5-10%. NAIRU kan alltså spolas.

    SvaraRadera
  6. Varför skulle deflation vara så skadligt, jag menar, man får ju mera för sina pengar hela tiden, och de som idag konsumerar upp sina stålar kommer göra det imorgon också, vad är problemet.

    SvaraRadera
  7. Bra skrivet Flute. Att det inte räcker med sänkta räntor och kvantiva lättnader när vi befinner oss i så "Balance sheet Recession" visade exemplet Japan.Richard Koo beskrev det väldigt tydligt och visade på likheterna mellan Japans erfarenheter och vad som händer oss nu. https://www.youtube.com/watch?v=Tt3KdH1uk-c
    The world in balance sheet recession: causes, cure, and politics
    Richard C. Koo http://www.paecon.net/PAEReview/issue58/Koo58.pdf

    SvaraRadera
  8. Man drar alltså bort 0,25% från kundens konto.
    Och nu kan EU köra bail-ins över hela Europa som man testkörde på Cypern. Dvs rakt av sno spararnas pengar:
    http://en.ria.ru/burning_point/20141107/195266378/EU-Intends-to-Break-The-Vicious-Link-Between-the-Sovereigns-and.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. jäpp, och snart är all kontanthantering förbjuden, thats it, både på gott och ont, men man kanske borde börja fundera på hur man vill samhället i framtiden skall se ut, vill vi att våra myndigheter vet allting om oss, vad händer om en stark illasinnad karrimatisk person kommer till makten, inte kommer väl hen avstå de möjligheter övervaknings samhället erbjuder, kanske något att fundera över.

      Radera
    2. Jovisst, kontanthantering och demokrati i all ära, men nog vore de väl gott att kunna klämma åt torghandlarna och den där billiga barberaren och tänk all svart taxi. Pengarna måste ju in någonstans, det förstår väl vem som helst, nu mera när allting annat är Luxenburg baserat, det begriper väl vem som helst, ha överseende, vi jobbar ju bara för ert ett egna bästa./ m.v.h masen.

      Radera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.