2010-03-19

Missriktad lammkritik

Jag fastnade i morse som många andra på Svenska Dagbladets artikel om "broilerlammen". Det tycks ha blivit en av dagens hetaste nyheter då det var ett samarbete med Sveriges Radio. Aftonblandningen hakade på med att skriva om "Monsterfåret". Debatten handlar dels om den för Sverige nya fårrasen Dorper som ska ge mer kött på lammen, dels om inomhusuppfödning av lamm.

Men hur är det egentligen? Vad ska vi oroa oss över? Finns det något att oroa sig över? Jag äter gärna lammkött, men kan jag fortsätta med det? Nu ska jag gräva fram lite fakta...

Fårrasen Dorper kommer från Sydafrika och har tagits fram för att passa i de torrare områdena i det landet. En av rasens stora fördelar är att den ger mer kött än andra raser. De "slösar" helt enkelt inte bort så mycket energi på att göra ull. Dorper har kommit fram ur en korsning mellan fårraserna Dorset och Blackhead Persian. Dorset är känd för att den ger många lamm per år. Blackhead Persian är en afrikansk ras som inte producerar någon ull, utan bara har tunn päls.

Dorper är en frisk och härdig fårras med hög fertilitet, god modersinstinkt och snabb tillväxt. Absolut inget "monsterfår". Att jämföra den med monsterkossan Belgian Blue är helt fel. Belgian Blue kräver en massa tillsyn och hjälp från människor - Dorper klarar sig bra med minimal skötsel. Visserligen har Dorper ingen tjock ull som skyddar mot kallt klimat, men min gissning är att man kommer att korsa Dorper med andra raser i Sverige för att hitta en bra medelväg. Men Dorper är å andra sidan inte pälsfri. Den har päls, om än tunnare än andra får, så den kanske snarare ska jämföras med kor vad gäller pälsen.

Det verkar alltså som om Dorper kan vara en bra ras att korsa in i den svenska fårstammen för att få alternativ till de sorter vi har idag och höja produktionen av lammkött, där också efterfrågan ökat så mycket att vi är tvungna att importera en massa. Lokalt producerad mat vore bättre.

Att Dorperlammen nu förs in genom inplantering av embryon i svenska tackor beror enbart på att man av djursmittskyddsskäl inte kan föra in levande får hur som helst. Därför har man fått dispens för denna gång. Inget fel i det, anser jag. Bättre det än att vi riskerar att få in djursjukdomar. Dessutom blir det en engångsföreteelse vad jag förstår. När vi väl har ett hundratal svenska Dorperfår kan aveln här komma igång på mer naturlig väg.

Nästa punkt att oroa sig för är om lammen mår bra av att aldrig få gå ut. Men vill vi äta lammkött på våren måste vi nog stå ut med det. Det är påsk om två veckor och något bete finns inte i större delen av Sverige. Alternativet vore att låta lamm födda förra våren övervintra och slaktas först nu när de börjar närma sig ett års ålder, men det är tydligen inte lika ekonomiskt. För konsumenterna vill ju som vanligt ha billig mat också. Vill du ha billigt lammkött på våren så kommer det att komma från djur som troligen aldrig varit ute.

Det ska tilläggas att får mycket väl kan vara ute på vintern, men små lamm kan knappast vara ute i snön. Ger man vuxna får valmöjligheten går de ofta ut i snön istället för att stanna inne i sitt stall är min erfarenhet från min barndom. Men lamm växer nog snabbare om de stannar inne.

Det jag reagerar mot är däremot att lammen föds upp på kraftfoder. Det innebär med största sannolikhet bland annat soja från odlingar i Brasilien. Inte hållbart för framtiden och inget jag vill gynna.

Men lammen på bilderna ser ändå friska och rena ut. Jag skulle trots allt vilja säga att vinteruppfödningen av lamm verkar betydligt sundare än mycket annan djuröppfödning. Är det något jag skulle vilja se ett mediedrev mot vad gäller djuruppfödning är det broileruppfödningen, alltså kycklingar. SvD tog upp detta för några år sedan i en ypperlig artikelserie, men det blev tyvärr aldrig någon folkstorm om detta vårt värsta djurplågeri. Kanske för att bloggosfären då ännu inte var så utvecklad. Men efter den artikelserien äter jag inte annat än KRAV-märkt kyckling.

Cornucopia (som själv har får) har också kloka tankar om dagens lammdebatt. Även jordbruksminister Eskil Erlandsson säger vettiga saker om lammen idag. Även Krav-bonden Magnus Lindberg i Brösarp reagerar på den missriktade kritiken mot Dorperfåret.
Att måla upp Dorper-får som monsterdjur är helt fel. Det tycker Kravbonden Magnus Lindberg i Brösarp som istället menar att den svenska fårstammen är för liten och saknar genetisk bredd. Han skulle gärna importera Dorper om det inte varit så komplicerat.
Marit Paulsen är däremot ute och cyklar och verkar inte påläst i ämnet.

[Andra bloggar om , , , , ]

9 kommentarer:

  1. Nej både Marit Paulsen (FP) och Eskil Erlandsson (C) är helt ute i det blå. Eskil Erlandsson (C) börjar tala om slakt utan utan bedövning, om inte har något med denna fråga att göra, och som inte förekommer i Sverige. Fårrasen i sig är det som sagt inget problem med, men föder man upp lam på 4 månaer med kraffoder så kan det säkert leda till problem för lammen som inte är anpassade att äta den typen av foder och växa så fort.

    SvaraRadera
  2. Tack för att någon äntligen brydde sig om att leta upp information om "min" ras! Vad som hände igår är så hemskt ledsamt men ett bra exempel på hur sensationslystna journalister använder sig av rena lögner för att klättra på karriärstegen.
    Ina Eriksson, Boda Farm, uppfödare av dorperfår

    SvaraRadera
  3. Ina:
    Kul att du hittade hit! Jag kommer nog att skriva mer om denna fråga.

    Hemlige:
    Jo, slakt utan bedövning har med saken att göra, då det är förbjudet i Sverige, men vi importerar en massa lammkött som kan komma från djur slaktade utan bedövning. Ökad lammproduktion i Sverige skulle minska importen.

    SvaraRadera
  4. Om du vill ha mina åsikter så lade jag upp dom på min hemsida.

    SvaraRadera
  5. Instämmer i omdömet från "Ina", att någon har ambitionen att ta fram fakta. Dock, denna din hedervärda ambition "fläckas" något av din överlägsna attityd gentemot åsiktsmotsåndare, t.ex. "Marit Paulsen är däremot ute och cyklar". Håller inte helt med dig om att uttalandet från jordbruksministern Eskil Erlandsson är "vettigt": "Men allra värst är ifall djuret inte bedövas före avblodning". "Allra värst"? "Dåligt, värre, värst".

    SvaraRadera
  6. Att föda upp djur som normalt äter gräs på kraftfoder är oförenligt med djurhälsa. Produkten blir heller inte tjänlig som människoföda pga av obalansen i de fettsyror som finns i köttet.
    Detta koncept är typiskt för svenskt lantbruk som helt har tappat fokus på kvalitet för produktionsvolym. Sjukt!

    SvaraRadera
  7. Hej flute, tack för att du är så seriös.
    Hej Ina, välkommen till Sverige, det lär bli ännu värre innan det blir bättre.
    Till Anonym: Kraftfoder (dvs spannmål och soja) är inte naturlig föda för människor heller, människor blir både feta och sjuka av det. Det gäller för grisar, mjölkkor och kycklingar också för den delen. Konceptet är inte typiskt svenskt, det är samma i hela Världen. Den billiga oljan och konstgödseln har gjort att spannmålsodling dominerar jordbruket. Kanske kommer Peak Oil att ändra på det. Typiskt svenskt är däremot lägst avräkningspriser, högt pris på insatsvaror, extremt höga skatter, flest lagar, regler, förordningar föreskrifter, inspektörer och kontrollanter, journalister med en egen "agenda" och inkompetenta politiker.
    /Disehall

    SvaraRadera
  8. >Det är bra att svenska folket värnar om djuren, men återkom då alla våra äldre får gå ut varje dag.>

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.